Skip navigation MENU

Autorondreis Italië

In Noord- en Midden-Italië is er een goed ontwikkeld wegennet dat Autostrade heet. In het zuiden van Italië zijn de wegen minder goed en minder uitgebreid. Elke snelweg wordt geïdentificeerd door een A gevolgd door een nummer op een groene achtergrond. De meeste snelwegen in Italie zijn tolwegen. Hieronder volgt praktische informatie en tips die je kunnen helpen tijdens je fly drive Italië.

Tolwegen

Sommige snelwegen hebben tolpoortjes die je tot een deel van Italie toegang geven. Maar over het algemeen staan de meeste tolpoortjes bij de ingang en uitgang van snelwegen. De tolkosten zijn afhankelijk van de snelwegen die je berijdt, maar reken erop dat elke kilometer zo’n 6 tot 12 cent kost. Als je je entreebewijs verlies, dan wordt aangenomen dat je via het verst gelegen toegangspunt de snelweg opreed. Dan betaal je dus maximale tol. Vaak betaal je cash of met een creditcard. Dit wordt aangegeven met blauwe rijstroken naar de tolpoorten.

Snelheidsovertredingen

Snelheidsovertredingen op de Autostrada komen tegenwoordig minder vaak omdat er streng wordt gecontroleerd op snelheid.
Er zijn een aantal automatische en bijna onzichtbare systemen die controleren op snelheid en gevaarlijk rijgedrag. De Italiaanse politie rijdt daarnaast regelmatig rond met burgerauto’s en radars. De dekking van dit systeem wordt uitgebreid naar meer en meer snelwegen. Op sommige momenten staan verkeersborden die herinneren aan de automatische controle.

Als vrijwel alle voertuigen om je heen zich nauwgezet aan de snelheid houden, dan is het des te belangrijker om je aan de snelheid te houden. Als toerist wordt je geacht om je te allen tijde aan de regels te houden, zelfs als de lokale bevolking dat niet doet.

Tenzij anders wordt aangegeven, zijn dit de algemene snelheidsbeperkingen:

  • 130 km/uur op autosnelwegen ( 110 km/uur wanneer het regent)
  • 110 km/uur op ongelijkvloerse snelwegen gemarkeerd met blauwe borden langs de zogenaamde superstrade.
  • 90 km/uur op wegen buiten de bebouwde kom
  • 50 km/uur binnen de bebouwde kom .