Skip navigation MENU

Oplichting

Een bijzondere vorm van oplichting is wanneer sommige politieagenten in burger je benaderen met de vraag of ze naar drugsgeld mogen zoeken. Met behulp van je paspoort en andere informatie die ze vinden proberen ze geld van je rekening te schijven. Vraag daarom in zo’n geval altijd of ze zich willen identificeren.

Soms gebeurt het dat iemand armbandjes om je pols bindt. Als ze daarmee klaar zijn vragen ze een hoog bedrag, bijvoorbeeld € 20 voor iedere armband. Probeer jezelf in deze situatie los te trekken, maar wees daar voorzichtig mee als er niet veel andere mensen in de buurt zijn. Of betaal gewoon voor één armband en ga dan snel weg.

Rond populaire toeristische bezienswaardigheden zijn meestal ook straatverkopers die goedkope souvenirs verkopen. Soms dragen ze ook rozen en geven ze een bloem als geschenk, maar op het moment dat je het cadeau aanneemt, dwingen ze je om te betalen! Ze zijn vaak zeer indringend en meestal is onbeschoft doen de enige manier om van ze af te komen. Doe je uiterste best om hun geschenken niet te accepteren en blijf gewoon nee zeggen.

Bij het nemen van een taxi moet je even het licentienummer controleren. Dat hoort op de deur te staan. Wees ook alert op het moment dat je geld betaald.