Skip navigation MENU

Klimaat Italie

Italië heeft een verscheidenheid aan klimaten. Het binnenland en de noordelijke gebieden van Italië (bijvoorbeeld Turijn, Milaan en Bologna) hebben een relatief koel, gematigd subtropisch klimaat, terwijl de kustgebieden van Ligurië en het schiereiland ten zuiden van Florence vooral een mediterraan klimaat hebben.

Tussen het noorden en zuiden zit een aanzienlijk verschil in temperatuur, vooral in de winter. Dan kan het op sommige dagen sneeuwen in Milaan, maar 20 graden celsius zijn in Palermo.

De oostkust van het Italiaanse schiereiland is niet zo nat als de westkust, maar is meestal kouder in de winter. De oostkust ten noorden van Pescara wordt soms beïnvloed door de koude bora wind in de winter en het voorjaar.

Aan de kust van Ravenna naar Venetië en Triëst valt weinig sneeuw. Tijdens de koude periodes kan de wind uit het oosten koud zijn.

In het noorden is neerslag gelijkmatig verdeeld over het hele jaar. Tussen november en maart is de Povlakte vaak bedekt door mist, vooral in de centrale zone (Pavia ,Piacenza ,Cremona en Mantua).