Skip navigation MENU

Gastronomie: De Italiaanse keuken

De Italiaanse keuken is echt een van de meest diverse ter wereld. Iedere regio, stad of dorp heeft zo zijn eigen specialiteiten. Het is daarom misleidend om te zeggen dat de Noord-Italiaanse keuken alleen is gebaseerd op stevige aardappel- en rijstmaaltijden, dat de het centrum van Italie vooral draait om pasta en vlees, en dat de Zuid-Italiaanse gerechten gebaseerd zijn op groenten, pizza, pasta en zeevruchten. Er zijn zoveel invloeden en kruisbestuivingen dat de werkelijkheid een stuk ingewikkelder is.

In ieder geval is het belangrijk om te weten dat de Italiaanse keuken, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, niet alleen gebaseerd is op pasta en tomatensaus. De Italiaanse keuken is gebaseerd op veel ingrediënten en de meeste Italianen hebben daarom een kritische smaak ontwikkeld.

Culinaire specialiteiten

Bijna elke stad en regio heeft zijn eigen specialiteiten, waaronder:

  • Risotto – Arboriorijst die is gebakken en gekookt in een ondiepe pan. Het resultaat is een zeer romige en hartige rijstschotel. Vlees, gevogelte, vis , groenten en kaas worden bijna altijd toegevoegd, afhankelijk van het recept. Veel restaurants, steden en regio’s een eigen variant op risotto of tenminste een bepaalde risottostijl. Risotto wordt veel gegeten in Lombardije en Piemonte.
  • Arancini – Balletjes van rijst met tomatensaus, eieren en kaas die gefrituurd worden. Dit is een Zuid-Italiaanse specialiteit.
  • Polenta – Gele maïs maaltijd. Dit is een zeer gangbaar gerecht in Noord-Italie. Meestal wordt het gegeten in combinatie met varkensvlees of hertenvlees.
  • Gelato – Dit is het Italiaanse woord voor ijs. De niet-fruitsmaken worden meestal bereid met melk. Wanneer Gelato bereidt word met water en zonder zuivel ingrediënten dan wordt het sorbetto genoemd. Het ijs is fris als een sorbet, maar lekkerder. Er zijn vele smaken, waaronder koffie, chocolade, fruit en tiramisu.
  • Tiramisù – Italiaanse cake gemaakt met koffie, mascarpone, lange vingers en met cacaopoeder op de top.

Traditionele maaltijd

Meestal zien de Italiaanse maaltijden op werkdagen er zo uit: klein ontbijt, een lunchgerecht en  diner. Koffie wordt bijna elk uur gedronken, vooral rond 10:00 en aan het eind van een maaltijd.