Skip navigation MENU

Vaticaanstad

Vaticaanstad panorama

Vaticaanstad is een ommuurde enclave binnen de stad Rome, met een oppervlakte van ongeveer 110 hectare en een bevolking van 842. Vaticaanstad is de kleinste internationaal erkende, onafhankelijke staat in de wereld zowel in oppervlakte als in bevolking.

Het wordt geregeerd door de bisschop van Rome: de paus. De hoge functionarissen zijn allen katholieke geestelijken van verschillende nationale afkomst. Vaticaanstad is tevens het soevereine grondgebied van de Heilige Stoel (Latijn: Sancta Sedes) en de locatie van de officiële residentie van de paus, aangeduid als het Apostolisch Paleis.

De onafhankelijke stadstaat werd in 1929 opgericht met het Verdrag van Lateranen, door kardinaal staatssecretaris Pietro Gasparri, namens paus Pius XI en door premier Benito Mussolini ondertekend namens koning Victor Emmanuel III van Italië.

In de stad zijn er culturele bezienswaardigheden zoals de grote Sint Pieter, de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea. Ze zijn voorzien van een aantal van ’s werelds beroemdste schilderijen en sculpturen. De unieke economie van Vaticaanstad wordt financieel ondersteund door de verkoop van postzegels en toeristische souvenirs, vergoedingen voor toegang tot musea, en de verkoop van publicaties.

De Sixtijnse Kapel is beroemd om zijn fresco’s, met werken van Perugino, Domenico Ghirlandaio en Botticelli op het plafond en het Laatste Oordeel van Michelangelo

De Vaticaanse Apostolische Bibliotheek en de collecties van de Vaticaanse Musea zijn van zeer groot historisch, wetenschappelijk en cultureel belang. In 1984 werd het Vaticaan door UNESCO toegevoegd aan de lijst van Werelderfgoederen. De inschrijving van een complete staat is uniek. Bovendien is Vaticaanstad als enige plek opgenomen in het “Internationaal Register van culturele goederen onder bijzondere bescherming”.