Skip navigation MENU

Forum Romanum

Forum Romanum Panorama

Het Forum Romanum is een rechthoekig plein omringd door de ruïnes van een aantal belangrijke oude overheidsgebouwen in het centrum van de stad Rome. Burgers van de oude stad noemden deze plek gewoon het forum, omdat er markt werd gehouden.

Het Forum Romanum was eeuwenlang het centrum van het Romeinse openbare leven: de plek van triomfantelijke processies en verkiezingen; de plek voor openbare toespraken, strafprocessen en wedstrijden en tevens het commerciële hart van de stad.

Het Forum Romanum is vandaag de dag een uitgestrekte, indrukwekkende ruïne die ieder jaar zo’n 4,5 miljoen toeristen trekt.

Veel van de oudste en belangrijkste gebouwen van de oude stad omringen het Forum Romanum. De oudste heiligdommen en tempels liggen bijvoorbeeld aan de zuidoostelijke rand van het Forum Romanum. Deze omvatten de oude koninklijke residentie, de Regia en de Tempel van Vesta, evenals het omliggende complex van de Vestaalse maagden.

Andere archaïsche heiligdommen vind je ten noordwesten van het Forum Romanum, zoals de navel Urbis en de Vulcanal (Heiligdom van Vulcan). Dit is de plek waar de Senaat van de oude Republiek geboren is. Op deze plek liggen tevens de resten van overheidsgebouwen, rechtbanken, tempels, monumenten en standbeelden.

Uiteindelijk zouden de economische en juridische macht verplaatst worden naar het Forum van Trajanus en de Basilica Ulpia, totdat de heerschappij van Constantijn de Grote aanbrak. Deze verdeelde het rijk in twee helften, Oost en West. In deze tijd keerde het politieke centrum terug naar het Forum Romanum tot de val van het West-Romeinse Rijk bijna twee eeuwen later.